Pritisnuti slabijim prometom, trgovci i klaničari, najavljuju ovih dana pojeftinjenje svežeg svinjskog mesa za 3,2 odsto! Glavni razlog je kako kažu pad cena tovljenika na srpskom tržištu za 10 do 15 procenata. To obaranje cena više je posledica sezonskog karaktera tržišta mesa, nego veće proizvodnje i boljeg stanja u stočarstvu. Za kilogram svinjskog buta najčešće se plaća od 389 do 454 dinara, a narednih dana cena bi trebalo da padne za 11 do 14 dinara. Istovremeno, na tržištu takozvana “živa mera” tovljenika posle sniženja najčešće iznosi 120 do 130 dinara. Sezonski je uobičajeno da se u ovom periodu godine manje troši svinjsko meso, pa je zbog slabije tražnje živa mera farmskih tovljenika “pala” sa prosečnih 150 na oko 130 dinara za kilogram.
Pritisnuti slabijim prometom, trgovci i klaničari, najavljuju ovih dana pojeftinjenje svežeg svinjskog mesa za 3,2 odsto!
Glavni razlog je kako kažu pad cena tovljenika na srpskom tržištu za 10 do 15 procenata. To obaranje cena više je posledica sezonskog karaktera tržišta mesa, nego veće proizvodnje i boljeg stanja u stočarstvu.
Za kilogram svinjskog buta najčešće se plaća od 389 do 454 dinara, a narednih dana cena bi trebalo da padne za 11 do 14 dinara. Istovremeno, na tržištu takozvana “živa mera” tovljenika posle sniženja najčešće iznosi 120 do 130 dinara.
- Sezonski je uobičajeno da se u ovom periodu godine manje troši svinjsko meso, pa je zbog slabije tražnje živa mera farmskih tovljenika “pala” sa prosečnih 150 na oko 130 dinara za kilogram - objašnjava Momir Jovanović, predsednik Grupacije klanične industrije u Privrednoj komori Srbije.
- To je za oko 15 odsto niža cena osnovne sirovine, pa čudi zašto postotak pojeftinjenja u trgovinama nije veći.
Pored sezonskog karaktera, glavni razlog slabe tražnje, dodaje Jovanović, svakako je i kupovna moć stanovništva, jer su naše plate među najnižima u regionu. U takvim okolnostima i meso postaje luksuz.
Pojedini klaničari ističu da ne treba očekivati da će se ovaj trend pojeftinjenja dugo zadržati. Jer, krajem marta, čim krene veća potrošnja, cena će se ponovo vratiti na raniji nivo. Istraživanja pokazuju da je u Srbiji opala potrošnja osnovnih namirnica, pa je tako na tanjiru i manje šnicli. Godišnja potrošnja svinjskog mesa po stanovniku u Srbiji iznosi oko 21 kilogram, pilećeg je oko 18, a junećeg, telećeg i goveđeg zajedno - 3,1 kilogram.
Konjsko
Pad kupovne moći uslovio je i smanjenu prodaju konjskog mesa. Za kilogram konjskog buta valja izdvojiti oko 545 dinara, za ramstek oko 100 dinara više, dok konjski biftek košta 1.200 dinara.
- Za poslednjih godinu dana prodaja je opala za petinu - kaže Branko Šašić, direktor mesara “Vranac”, koje prodaju konjsko i ždrebeće meso.
- Zbog tanjih finansija, potrošači pazare sve manje i manje količine, čak i kod mesne prerade na bazi konjskog mesa, koja je povoljna po ceni. Recimo, kilogram konjskih kobasica staje oko 360 dinara, a dvadesetak dinara jeftinije su konjske salame.